Crayola beschouwt de veiligheid van kinderen als haar hoogste prioriteit. Het doel van deze handleiding is om volwassenen die betrokken zijn bij knutselactiviteiten met kinderen te informeren om een veilige en succesvolle ervaring te waarborgen.

 1. Toezicht van een volwassene is nodig bij elk kunst- en knutselproject. Observeer de kinderen van dichtbij en grijp in als het nodig is om mogelijke veiligheidsproblemen te voorkomen en om te zorgen voor een juist gebruik van de knutselmaterialen. Sommige knutselmaterialen, vooral kralen en knopen, vormen een potentieel verstikkingsgevaar voor jonge kinderen. Vermijd het gebruik van kleine onderdelen bij kinderen jonger dan 3 jaar. Knutselproducten zoals punaises en pijpenragers kunnen scherpe punten of randen hebben. Vermijd het gebruik van functionele scherpe punten door kinderen jonger dan 4 jaar. Lees alle veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant van het knutselmateriaal alvorens het te gebruiken.

 2. Hulp van een volwassene is nodig bij elk knutselproject dat instructies bevat met stappen die gevaarlijk of moeilijk kunnen zijn voor kinderen (bijvoorbeeld het gebruik van ovens, strijkijzers, elektrische puntenslijpers of mixers, of gaten snijden en prikken in karton).

 3. Leeftijdsgrens - Volg de hoogste leeftijdsgrens die voor elk knutselmateriaal wordt aanbevolen of vermeld is op de productpakketten. De leeftijdsgrens voor knutselen is gebaseerd op de gebruikte producten en aanbevolen aanvullende materialen. Het is de verantwoordelijkheid van de volwassenen om ervoor te zorgen dat een knutselproject niet toegankelijk is voor kinderen onder de leeftijdsgrens.

 4. Veiligheidsvoorschriften voor Crayola producten:

  • Allergieën: Producten die momenteel worden vervaardigd door Crayola (met uitzondering van de onder licentie geproduceerde producten) bevatten geen van de volgende ingrediënten die worden geassocieerd met veel voorkomende allergieën: pinda's, schaaldieren, vis, noten, eieren of melk. Gluten (tarwebloem) is een ingrediënt in Crayola® Deeg. Andere Crayola modelleermaterialen, waaronder Model Magic® boetseermateriaal, Model Magic Fusion™, Modeling Clay en Air-Dry Clay zijn glutenvrij. Deze producten worden geproduceerd met dezelfde machines. Hoewel de machines voorafgaand aan de start van elke productiecyclus worden schoongemaakt, is er een kleine kans op sporen van gluten uit Crayola Dough in de andere modelleermaterialen. Voor informatie over specifieke ingrediënten of bezorgdheid over allergieën, kunt u contact opnemen met onze afdeling Consumentenzaken op 1-800-272-9652, weekdagen 09.00-16.00 EST.
  • Crayola Color Explosion™ en Color Wonder™ - Na gebruik handen goed wassen met water en zeep.
  • Crayola Fabric Crayons of smeltende Crayola kleurpotloden - Wanneer kleurpotloden worden verwarmd voor een knutselproject, smelt deze dan in een goed geventileerde ruimte. Bij oververhitting van waskrijtjes tijdens smelten of strijken kunnen irriterende dampen vrijkomen. Het strijken moet door een volwassene gebeuren.
  • Crayola Glitter Glue, Color Explosion™ Magic Sparkle Wand of Squeezables™ 3-D Verf -

   • " Caution WAARSCHUWING: VERSTIKKINGSGEVAAR - Kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Niet gebruiken op de huid." De doppen op deze producten zijn kleine onderdelen.
   • Deze producten mogen niet worden gebruikt als lichaams- of gezichtsverf.
  • Crayola modelleermaterialen waaronder Crayola Model Magic, Model Magic Fusion, Crayola Air-Dry Clay, en Crayola Dough -
   • Uit de buurt houden van open vuur. Niet gebruiken voor het maken van kandelaars, kookplaten, onderzetters of soortgelijke voorwerpen die gebruikt of geplaatst zullen worden in de buurt van vuur en andere warmtebronnen.
   • Niet in een oven of magnetron zetten.
   • Niet gebruiken voor het maken van vaten/containers waarin onverpakte levensmiddelen bewaard gaan worden.
   • Het gebruik van modelleermateriaal voor voorwerpen die er als voedsel uitzien wordt afgeraden voor kinderen onder de 5 jaar om verwarring met echt voedsel te vermijden.
   • Tenzij deze worden afgesloten met een waterbestendige glazuur, mogen projecten niet blootgesteld worden aan of ondergedompeld in water, zoals boten of vogelvoederbakjes voor buiten. Bij blootstelling aan vocht vallen ze uiteen.
   • Crayola Deeg — bevat gluten (tarwebloem) als ingrediënt.
   • Crayola Air-Dry Clay, Crayola Model Magic en Model Magic Fusion bevatten geen gluten (tarwebloem). Ze worden echter geproduceerd met dezelfde machines als Crayola Deeg dat wel gluten bevat. Hoewel de machines voorafgaand aan de start van elke productiecyclus worden schoongemaakt, is er een kleine kans op sporen van gluten uit Crayola Dough in de andere modelleermaterialen. Voor informatie over specifieke ingrediënten of bezorgdheid over allergieën, kunt u contact opnemen met onze afdeling Consumentenzaken op 1-800-272-9652, weekdagen 09.00-16.00 EST.
  • Crayola wasbare verf - Niet gebruiken als lichaams- of gezichtsverf.
  • 3D-bril - Alleen gebruiken voor het bekijken van 3D- beelden. Niet voor langere tijd of bij het uitvoeren van fysieke activiteiten dragen. Niet als zonnebril gebruiken.
  • Fotosensitiviteit voor flitslicht en lichtpatronen - Crayola Color Explosion Spinner® bevat veiligheidsinformatie die gevolgd moet worden bij het gebruik van dit product bij knutselprojecten. " Caution WAARSCHUWING: Mensen die overgevoelig zijn voor licht (en toevallen hebben gehad veroorzaakt door knipperende lichten en lichtpatronen) dienen eerst een arts te raadplegen voor ze dit product gebruiken. De kans bestaat dat overgevoeligheid voor licht kan optreden bij kinderen die geen voorgeschiedenis van toevallen of epilepsie hebben."
  • Schaar - "LET OP: De snijkanten van de schaar zijn scherp. Wees voorzichtig bij het snijden of hanteren." Scharen met een stompe punt mogen alleen worden gebruikt door kinderen van 4 jaar en ouder. Scharen met een scherpe punt mogen alleen worden gebruikt door kinderen van 6 jaar en ouder.
  • Silly Putty® - "Bij direct contact kan dit product vastkleven aan haar, inclusief wenkbrauwen en wimpers. Niet bedoeld voor gebruik als oordopjes. " Caution WAARSCHUWING: VERSTIKKINGSGEVAAR — Kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar."
 5. Veligheidsvoorschriften voor populaire knutselprojecten:
  • Kostuums en maskers - "LET OP: wanneer kinderen geknutselde kostuums en maskers dragen, zorg er dan voor dat de gebruikte materialen niet het zicht en gehoor van het kind belemmeren, of de beweging hinderen. Uit de buurt houden van open vuur." Gebruik geen veren, stof, of raffia op draagbare kostuums en maskers, aangezien deze voorwerpen niet door de vlamproeven voor kostuums komen. Draagbare maskers worden op hun plaats gehouden met elastiek, garen, of andere materialen.
  • Voedselgerelateerde knutselprojecten - Knutselmaterialen mogen niet gebruikt worden op voedsel, zoals eierschalen, indien deze voedingsmiddelen bedoeld zijn om gegeten te worden. Knutselmaterialen mogen niet gebruikt worden voor het maken of versieren van verpakkingen die bestemd zijn om eetbaar voedsel te bewaren als het voedsel in aanraking zou kunnen komen met het knutselmateriaal.
  • Vliegers - "LET OP: Niet boven of nabij elektriciteitsleidingen, bomen, gebouwen, radio- en televisie-antennes of andere obstructies oplaten. Vermijd vliegen over toeschouwers, rijdend verkeer, binnen een straal van 5 km van een luchthaven, of meer dan 100 m) hoog. Laat de vlieger op in een open gebied. NOOIT een vlieger oplaten bij extreem harde wind of onweer, of met draad, nat touw, metalen snaar, of koord die geleidende of metalen materialen bevatten. Probeer niet om een ​​vlieger van een hoogspanningslijn of andere hoge of gevaarlijke plaatsen af te halen."
  • In de open lucht knutselen - Kies een veilige ruimte buiten, weg van het verkeer en gevaarlijke apparatuur. Toezicht van een volwassene is vereist.
  • Fantasiespel en knutselen - mag geen gewelddadig gedrag aanmoedigen of uitbeelden.
 6. Aanvullende veiligheidsvoorschriften voor materialen:
  • Ballonnen - " Caution WAARSCHUWING: VERSTIKKINGSGEVAAR — Kinderen tot 8 jaar kunnen stikken door niet-opgeblazen of kapotte ballonnen. Toezicht van een volwassene is vereist. Houd niet-opgeblazen ballonnen buiten bereik van kinderen. Gooi kapotte ballonnen onmiddellijk weg." Mylar® ballonnen mogen gebruikt worden bij kinderen jonger dan 8 jaar.
  • Veren, stof, en raffia mogen niet worden gebruikt als versiering op draagbare kostuums en maskers vanwege de ontvlambaarheidrisico's.
  • Functionele scherpe punten of randen - "LET OP: Knutselprojecten die gebruikmaken van een functionele scherpe punt mogen niet worden uitgevoerd door kinderen beneden de 4 jaar." (Bijvoorbeeld het gebruik van nietjes, pijpenragers, draad, pennen, sieradenbodems, naalden, of punaises.) Het toezicht van een volwassene is vereist en de hulp van een volwassene kan nodig zijn. In geen geval mogen open knutselmessen of vleesmessen worden gebruikt door een kind van welke leeftijd ook of in de nabijheid van kinderen gebruikt worden.
  • Magneten — " Caution WAARSCHUWING: Gebruik alleen gewone magneten die een zwakke aantrekkingskracht hebben, bijvoorbeeld magneetband of flexibele koelkastmagneten. Gebruik nooit permanente, sterke magneten, bijvoorbeeld zeldzame-aardemagneten of magneten gebruikt in motoren." Als de gebruikte magneten kleine onderdelen zijn,
   " Caution WAARSCHUWING: VERSTIKKINGSGEVAAR - Kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar."
  • Spiegels, fotolijstjes, en potten van klei - Toezicht van een volwassene is nodig wanneer kinderen knutselmaterialen gebruiken die kunnen versplinteren of breken.
   • Handspiegels, fotolijstjes met glas, keramische potten en gelijkaardige breekbare voorwerpen mogen alleen gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder.
   • Voor kinderen van 7 jaar en jonger, gebruik onbreekbare materialen zoals hout of stevige plastic fotolijstjes, onbreekbare spiegels en bloempotten die niet zullen breken en daarbij scherpe randen veroorzaken.
  • Modelleertools - Gebruik tools met de minst gevaarlijke punt of rand die voldoende is om de klus te klaren. Bijvoorbeeld tandenstokers, satéstokjes, plastic messen en vorken, en koekjessnijders kunnen boetseerklei snijden of inkerven.
  • Plastic zakken - " Caution WAARSCHUWING: Plastic zakken kunnen gevaarlijk zijn. Houd zakken om verstikkingsgevaar te vermijden uit de buurt van baby's en kinderen."
  • Beschermende coating & fixeermiddelen - Vermijd het gebruik van verf in spuitbussen, oplosmiddelen en nagellak als fixeermiddel bij het knutselen. Lamineer in plaats daarvan met doorzichtig plastic zelfklevend papier zoals Con-Tact® papier, coat met een verdund mengsel van gelijke delen Crayola Schoollijm en water, meng verf met Crayola Tempera Mixing Mediums, of coat met een niet giftig acrylglazuur, volgens het project.
  • Gerecycleerde huishoudelijke artikelen - Wanneer een Crayola knutselproject gerecyclede materialen omvat, vermijd dan elk voorwerp dat scherpe randen heeft of potentieel gevaarlijk is. Extra veiligheidsrichtlijnen voor gebruik van gerecyclede materialen in knutselprojecten:
   • Gerecyclede kartonnen koker - kokers van keukenpapier of cadeaupapier of lange kartonnen kokers die op elke lengte kunnen gesneden worden. Gezondheidswerkers waarschuwen tegen het gebruik van gerecyclede kokers van toiletpapier voor knutselprojecten vanwege mogelijke fecale besmetting.
   • Gerecyclede verpakkingen - moeten schoon en veilig zijn. Gebruik geen verpakkingen van bleekmiddel of andere schadelijke chemische stoffen (bijvoorbeeld huishoudelijke schoonmaakmiddelen of vaatwas- en wasmiddelen.) Gebruik geen gerecyclede metalen blikjes die scherpe randen hebben (bijvoorbeeld deksels verwijderd met huishoudelijke blikopeners.)
   • Gerecyclede eierdozen - Schuimkarton moet gewassen worden met warm water en zeep vóór gebruik. Kartonnen eierdozen kunnen niet voldoende gereinigd worden en mogen niet gebruikt worden.
   • Gerecyclede schuimbakjes - moeten gewassen worden in heet water met zeep. Geen bakjes voor vlees of gevogelte gebruiken.
   • Gerecyclede douchegordijnen - mogen niet worden gebruikt als druppeldoeken voor knutselprojecten. Gebruik in plaats daarvan oude strandhanddoeken, tafellakens of beddengoed om oppervlakken af te dekken.
  • Sponzen, schuim en andere expandeerbare materialen - Mogen niet gebruikt worden met kinderen van 3 jaar en jonger.
  • Snaren, raffia, veters, garen, lint en soortgelijke materialen - Toezicht van een volwassene is noodzakelijk wanneer kinderen gebruik maken van deze snaar-achtige materialen.
   • Geef kinderen beneden 3 jaar geen snaar-achtig materiaal dat langer is dan 30 centimeter.
   • Wanneer geknutselde voorwerpen rond de nek worden gedragen door kinderen van 8 jaar en jonger, bedek de uiteinden van het snaar-achtige materiaal dan met doorzichtig plakband, dat gemakkelijk losgemaakt kan worden. Wanneer geknutselde voorwerpen rond de nek worden gedragen door kinderen ouder dan 8 jaar, kunnen de uiteinden worden vastgebonden of geknoopt.
  • Ramen - Zorg ervoor dat ramen goed gesloten en vergrendeld zijn vóór het versieren. Het permanente toezicht van een volwassene is bij dergelijke activiteiten noodzakelijk.
  • Houtproducten - Door zijn aard is hout ruw en kan het splinters of scherpe punten bevatten.

Deze handleiding is gebaseerd op aanbevelingen van de productveiligheidsafdeling van Crayola, de Wet op kinderveiligheid, best practices met betrekking tot knutselactiviteiten, en de Vrijwillige speelgoednormen die in de speelgoedindustrie gevolgd worden. Daarnaast is de handleiding gebaseerd op kennis van de ontwikkeling van het kind en de verwachtingen van de consument.